Asistentul igienist sau dentistul folosesc instrumente speciale pentru a îndepărta cu blândețe aceste depozite fără a leza dinții. Instrumentele care pot fi folosite în timpul curățării și modul în care acționează sunt descrise mai jos.
Cel mai utilizat este un instrument ultrasonic care folosește vibrații repetate pentru a desprinde bucăți mari de tartru. Acesta răspândește în timpul functionării o pânză de apă cu rol de răcire pentru a spăla reziduurile și a menține zona la o temperatură normală. Vârfurile instrumentului ultrasonic sunt curbe și rotunjite și se află întotdeauna în miscare în jurul dinților. În niciun caz nu sunt ascuțite atât timp cât scopul lor este de a desprinde tartrul și nu a-l tăia. Dacă senzațiile vibratorii sunt prea puternice puterea instrumentului poate fi ajustată corespunzator sau se poate modifica presiunea aplicată.
Dacă depozitele de tartru sunt mari și dure, detartrajul poate lua ceva timp, ca și cum s-ar încerca curățarea depozitelor arse de pe un aragaz care nu a fost curățat de mult timp. Astfel detartrajul curent poate dura mai mult decât cele viitoare, făcute la intervale regulate. Imaginați-vă o casă necuratată vreme de șase luni în comparație cu o curățare săptămânalaă. Curățarea la șase luni va lua mai mult decât cea saptamanală. Detartrajul regulat de intreținere ar trebui făcut la fiecare trei – sase luni.
Odata ce depozitele mari de tartru sunt îndepărtate, dentistul va folosi instrumente fine de mână (numite chiurete de detartraj) pentru a elimina depozitele cele mai mici și a netezi suprafața dintelui. Aceste instrumente sunt curbate intr-o formă care se potrivește cu curbura dintților. Ele permit indepărtarea celor mai mici depozite de tartru prin aplicarea unei presiuni usoare – moderate de raclare