Aparat dentarDoare aparatul dentar? La ce să vă așteptați

Potrivit Asociației Americane de Stomatologie, mușcăturile anormale devin evidente între 6 și 12 ani, atunci când copiilor le apar dinții de adult. Tratamentul ortodontic începe, de obicei, între 8 și 14 ani. În unele cazuri, un adult poate lua în considerare obținerea unui aparat dentar.

Deși fiecare persoană este diferită, majoritatea oamenilor resimt dureri timp de câteva zile când primesc pentru prima dată aparatul dentar și după strângerea acestuia. Cu toate acestea, alții pot experimenta doar un disconfort ușor care dispare în câteva ore.

Continuați să citiți pentru mai multe informații despre dacă aparatul dentar doare și la ce să vă așteptați în timp ce acesta se află pe dinți.

Doare aparatul dentar?

Fiecare persoană va avea o experiență diferită cu aparatul dentar, dar cele de mai jos ar trebui să ofere o idee generală despre ceea ce vă puteți aștepta în fiecare etapă a procesului de tratament.

Obținerea aparatului dentar

Este posibil ca unele persoane să fie nevoite să poarte distanțiere, sau separatoare, între dinți timp de o săptămână sau două înainte de a purta aparatul dentar.

Aceste distanțiere pot fi strânse și dureroase timp de câteva zile, semănând cu senzația de a avea mâncare prinsă între dinți, dar disconfortul ar trebui să dispară.

Atunci când un ortodont montează pentru prima dată aparatul dentar, o persoană nu va simți, de obicei, nicio durere imediată.

Un ortodont va atașa adesea benzi în jurul molarilor din spate. Acest proces poate fi temporar inconfortabil, deoarece implică o anumită presiune și poate ciupi, dar nu este dureros.

Odată ce benzile sunt așezate în jurul molarilor, ortodontul va curăța sau va “grava” dinții cu o soluție care are un gust puțin acru. Apoi va spăla această soluție și va aplica lipici pe fața setului de dinți de sus sau de jos sau pe ambele.

Este posibil ca unei persoane să nu-i placă gustul de gravură și lipici, dar acești pași nu ar trebui să provoace niciun disconfort sau durere.

Când lipiciul este la locul lui, ortodontul montează brackets pe fiecare dinte în parte, folosind lumina albastră pentru a întări lipiciul. Din nou, această parte a procesului nu ar trebui să doară.

În cele din urmă, când bracket-urile sunt la locul lor, ortodontul le va conecta pe toate cu un fir. Acesta va atașa fiecare capăt al sârmei la benzile din jurul molarilor din partea din spate a gurii. Ultimul pas este adăugarea de benzi elastice pentru a ține firul la locul lui.

Purtarea aparatului dentar

Atunci când aparatul dentar este pus pentru prima dată, este posibil ca o persoană să nu simtă imediat durere sau disconfort. Cu toate acestea, în câteva ore, presiunea blândă pe care aparatul dentar o exercită asupra dinților va începe să-și facă efectul.

Presiunea exercitată de aparatul dentar care trage încet dinții în aliniere poate crea durere și disconfort, care ar putea dura de la o zi sau două până la aproximativ o săptămână.

Unele lucruri la care vă puteți aștepta în prima săptămână includ:

gingii dureroase
zgârieturi sau răni pe partea interioară a obrajilor din cauza frecării suporturilor metalice de acestea
potențial de tăieturi pe limbă dacă persoana își folosește limba pentru a simți aparatul dentar
dinții se pot simți dureroși, mai ales atunci când mănâncă alimente

După un anumit timp, este posibil ca o persoană să nu-și mai observe atât de mult aparatul dentar, pe măsură ce corpul său se adaptează. Cu toate acestea, pentru ca aparatul dentar să funcționeze, ortodontul trebuie să îl strângă periodic.

Atunci când un ortodont strânge aparatul dentar, acesta poate:

să înlocuiască firele actuale
să plaseze sau să strângă arcuri
să strângă benzile de pe aparat pentru a exercita o presiune suplimentară asupra dinților

În mod obișnuit, strângerea are loc o dată pe lună sau după cum este necesar, în funcție de progresul persoanei.

Atunci când are loc strângerea, este probabil ca o persoană să experimenteze un nivel de disconfort similar cu cel de la prima montare a aparatului dentar. În unele cazuri, poate fi mai puțin inconfortabil.

După strângere, multe persoane simt doar durere la nivelul dinților și al gingiilor. Obrajii și limba s-au adaptat de obicei la aparat până acum, așa că noi abraziuni pe aceste părți ale gurii sunt mai puțin probabile.

Îndepărtarea aparatului dentar

Deși fiecare persoană este diferită, aparatul dentar rămâne de obicei pe aparat timp de aproximativ 1 până la 3 ani. Când este timpul să scoată aparatul dentar, o persoană poate resimți un oarecare disconfort în timp ce ortodontul îl îndepărtează.

Un ortodont va îndepărta parantezele, benzile și firele înainte de a curăța dinții pentru a îndepărta orice lipici. Pentru a finaliza procesul, un ortodont va potrivi persoanei un aparat de reținere. Un aparat de reținere este un dispozitiv care ajută la menținerea dinților în noua lor poziție după aplicarea aparatului dentar.

Este posibil ca persoanele să fie nevoite să poarte un aparat de reținere detașabil pentru o perioadă determinată după îndepărtarea aparatului dentar, fie în timpul zilei, fie doar noaptea. Aparatul de reținere nu ar trebui să provoace niciun disconfort suplimentar. Unele aparate de retenție sunt permanente și vor necesita ca ortodontul să le lipească pe dinți într-un mod similar cu aparatul dentar.

Nu este neobișnuit ca oamenii să aibă probleme în a-și curăța dinții în mod corespunzător în timp ce poartă aparat dentar sau aparat de retenție. Această dificultate poate duce la apariția cariilor și a cariilor dentare, care pot fi dureroase. Menținerea gurii cât mai curate cu o bună igienă orală și evitarea alimentelor lipicioase și zaharoase poate ajuta la prevenirea cariilor și a cariilor dentare.

 

© 2022  HYPERCLINICA DentExcel. Toate drepturile rezervate.

EnglishFrenchItalianRomanianSpanish
×

 

Bună !

Faceți clic pe unul dintre contactele noastre de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp

× Cu ce va pot ajuta ?