Pentru a menține dinții o viată trebuie să eliminați placa bacteriană de pe dinți și gingii în fiecare zi cu un periaj corect su folosirea aței dentare. Vizitele regulate la dentist sunt importante de asemenea. Curățarea zilnică va ține formarea tartrului la minimum dar nu îl va preveni complet. De aceea, este recomandată o curațare profilactică profesională regulată pentru a elimina tartrul din locurile în care periuța si atța dentara nu au ajuns.
De ce este Igiena orală atât de importantă?
Adulții peste 35 de ani pierd mai multi dintți datorită bolii parodontale decât datorită cariilor. Trei din patru adulți sunt afectati de boala parodontală la un moment dat în cursul vieții lor. Cel mai bun mod de a preveni cariile și boala parodontala este o tehnică de periaj eficientă zilnica și folosirea aței dentare.
„Boala parodontală și cariile sunt cauzate de placa bacteriană.”
Boala parodontală și cariile sunt cauzate de placa bacteriană. Placa este un film incolor care se lipește de dinți la nivelul liniei gingivale. Placa bacteriana se formeaza constant pe dinti. Numai printr-o periere zilnica si folosirea atei dentare puteți elimina acești germeni și preveni boala parodontală.
Cum periem dinții
În timp se periați suprafețele exterioare ale dinților pozitionați peria la un unghi de 45 de grade în zona în care gingia se intâlnește cu dinții. Mișcați peria circular cu blândețe de mai multe ori pe suprafața dinților. Folosiți o presiune ușoară și constantă a periilor pe suprafața dinților, dar nu prea mare încât să simțiți vreun disconfort.
Când terminați de curățat suprafețele exterioare ale tuturor dinților, urmați aceeași tehnică pentru curățarea suprafeței interne a dinților posteriori.
Pentru a curăța suprafețele interne ale dintților frontali superiori și inferiori mentineți periuța vertical. Efectuați cateva miscari înainte și înapoi cu blândețe pe fiecare dinte. Nu uitați să periați usor și gingia înconjurătoare.
Urmează curățarea suprafețelor masticatorii ale dinților, cu mișcări scurte, blânde. Modificați poziția periuței de câte ori este necesar sa ajungeți să curățați orice suprafață. După ce terminați, clătiți cu putere pentru a elimina placa care a fost dislocată în urma perierii.
Daca aveți durere în timp ce vă periați sau doriți să puneți intrebări despre tehnica de periaj corectă, vă rugăm contactați clinica noastră stomatologică.
.
Cum folosim ața dentară
„Folosirea aței dentare este foarte eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafețele interdentare.”
Boala parodontală apare în mod obișnuit intre dinti, acolo unde periuta de dinti nu ajunge. Folosirea atei dentare este foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene de pe aceste suprefete. Totusi, este foarte important folositi o tehnica potrivita. Urmatoarele indicatii va vor ajuta, dar pentru a avea o buna tehnica este nevoie de timp si exercitiu.
Incepeti cu o bucata de ata dentara (daca este erata este mai usor) de aproximativ 30 de centimetri lungime. Incolaciti cea mai mare parte a atei in jurul degetului mijlociu de la o mana. Incolaciti restul atei pe degetul mijlociu de la cealalta mana.
Pentru a curata dintii superiori, tineti ata strans intre policele si aratatorul fiecarei maini. Introduceti cu blandete ata intre dinti cu o miscare spre inainte si inapoi. Nu fortati ata si nu incercati sa o impingeti. Aduceti ata la nivelul gingiei si curbati-o in forma literei C in jurul dintelui. Lasati-o sa alunece in spatiul dintre gingie si dinte pana cand simtiti o rezistenta usoara. Miscati ata in sus si in jos pe suprafata dintelui. Amintiti-va ca sunt doua suprafete dentare care necesita curatare in fiecare spatiu interdentar. Continuati sa curatati cu ata fiecare suprafata a dintilor de sus. Aveti grija sa nu taiati cu ata tesutul gingival dintre dinti. Pe masura ce ata se murdareste eliberati ata curata de pe deget si incolaciti ata folosita pe celalalt deget. Pentru a curata dintii de jos ghidati ata cu degetul aratator al ambelor maini. Nu uitati de suprafata cea mai din spate a ultimilor dinti, atat superior cat si inferior.
Cand terminati, clatiti cu putere cu apa pentru a elimina placa si particulele alimentare. Nu va alarmati daca in prima saptamana de folosire a atei dentare gingiile sangereaza sau sunt usor dureroase. Daca gingiile va dor in timp ce folositi ata dentara s-ar putea sa manevrati ata prea dur sau sa o impingeti prea adanc. Daca va curatati cu ata in fiecare zi si eliminati placa dentara, gingiile Dvs. se vor vindeca si sangerarea va inceta.
Ingrijirea dintilor sensibili
Uneori dupa tratamentul dentar dintii sunt sensibili la fierbinte si rece. Aceasta situatie nu trebuie sa se prelungeasca atat timp cat gura este mentinuta curata. Daca gura nu este mentinuta curata, sensibilitatea va ramane si ar putea deveni mai severa. Daca dintii Dvs. sunt in mod special sensibili, va rugam sa ne consultati. Este posibil sa va recomandam o pasta de dinti medicala sau apa de gura indicate special pentru dinti sensibili.
Alegerea produselor de igiena orala
Exista foarte multe produse de igiena orala pe piata iar alegerea lor este uneori dificila. Va prezentam cateva sugestii despre alegerea produselor ce vor fi eficiente pentru majoritatea pacientilor.
„Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor .”
Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor. Irigatoarele orale (dusul bucal) vor clati gura eficient dar nu vor indeparta placa dentara. Trebuie sa va periati dintii si sa folositi ata dentara chiar daca folositi irigatorul. Va recomandam periutele de dinti electrice produse de Oral B si Braun.
Irigatoarele orale sunt eficiente in clatirea dintilor si a zonelor cu pungi parodontale. Aceste irigatoare sunt indicate in special pacientilor cu restaurari dentare mari. Va recomandam irigatoarele Water Pik.
Anumite periute de dinti au un varf de cauciuc pe maner care este folosit pentru masajul gingiei dupa periere. Exista de asemenea mici periute (periute dentare interproximale) care curata intre dinti. Daca nu sunt folosite corect pot rani gingiile, asa ca asigurati-va ca ati discutat cu dentistul Dvs. modul de folosire.
Daca sunt folosite impreuna cu perierea si ata dentara, pastele de dinti cu fluor si apele de gura pot reduce rata aparitiei cariei cu pana la 40 la suta. Va reamintim ca aceste clatiri cu produse cu fluor nu sunt recomandate copiilor sub sase ani. Pastele de dinti anti-tartru vor reduce tartrul deasupra gingiilor dar boala parodontala incepe sub linia gingivala astfel incat aceste produse nu au demonstrat ca pot reduce aparitia bolii parodontale.
Apele de gura anti-placa bacteriana, aprobate de Colegiul Medicilor Dentisti, contin agenti ce pot tine sub control stadiile initiale ale bolii parodontale. Folositi-le impreuna cu perierea si ata dentara.
Exista aspecte importante in alegerea produselor de igiena orala cand suferiti de sindromul gurii uscate (xerostomia). Sindromul gurii uscate poate inhiba buna curatare orala si predispune la probleme dentare. Daca aveti gura uscata este preferabil sa evitati apele de gura cu alcool si bomboanele caramelizate. Pentru combaterea efectelor sindromului gurii uscate va recomandam produsele Biotene produse de GlaxoSmithKline. Dentistul Dvs., parodontologul sau asistentul igienist sunt cei ce va pot ajuta cel mai bine sa selectati produsele potrivite Dvs.
Curatare profesionala si mentinere parodontala
„Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului”
Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului, dar o curatare profesionala va indeparta placa si tartrul in zonele in care periuta de dinti si ata dentara nu pot ajunge. Ingrijirea de mentinere, regulata si profesionala, este necesara pentru a mentine sanatatea Dvs. dentara si parodontala. Profilaxia de rutina poate fi adecvata pentru multe persoane, dar, pentru un pacient care este susceptibil la boala parodontala, este necesara o curatare a pungilor parodontale in mod regulat. Odata ce boala Dvs. parodontala este stabilizata, vom alege un interval adecvat pentru profilaxia de rutina si mentinerea parodontala. Mentineti-va dintii intreaga viata respectand planul de profilaxie profesionala.