PedodonțieMenținătoare de spațiu

Sunt aparate speciale care sunt folosite pentru menținerea spatiului molar. Sunt indicate în mod obișnuit și necesar dupa pierderea prematură a unui molar de lapte.

Ce este un menținător de spațiu?

Cel mai adesea o bandă metalică legată de o sârmă de oțel ce este cimentată pe unul din dinții adiacenți spațiului edentat în zona în care un dinte permanent va erupe. Uneori se adaugă o placuță de plastic dacă spațiul este mai larg.

De ce este nevoie de un menținător de spațiu?

În mod obișnuit când se pierd dinții de lapte în zona posterioară a gurii, dinții permanenți care se dezvoltaîă în maxilar sunt deja aproape de suprafața gingiei și inlocuiesc dintele pierdut fără probleme. Uneori însă dinții de lapte sunt pierduți prematur datorită cariei severe și dacă spațiul lasat liber prin pierderea dintelui nu este menținut deschis până când erupe dintele permanent, dinții din spatele spațiului liber pot alunecă iînainte și spațiul se va micșora sau se va închide. Dacă acest lucru se intamplă, este urmat de înghesuirea dinților iar dintele permanent respectiv nu va avea suficient spațiu pentru a erupe in pozitia corectă.

Când trebuie purtat menținătorul de spațiu?

Dacă menținătorul de spațiu este cimentat pe unul din dinți, atunci va fi purtat non-stop până când dintele respectiv permanent va erupe prin gingie. Dacă este un menținător de spațiu mobil, trebuie purtat tot timpul, cu excepția activităților sportive. Va fi scos pentru perioade scurte, de obicei de două ori pe zi pentru curățare.

Cat timp trebuie purtat?

Totul depinde de durata rămasă până la erupția dintelui permanent prin gingie.

Cum curățăm menținătorul de spațiu?

Atat aparatele fixe cât și cele mobile trebuie curățate riguros. Folosiți aceeași perie pe care o aveți pentru perierea dintilor. Trebuie să fiți riguros cu un aparat fix deoarece are spații mici ce pot reține mâncarea. Daca aparatul este mobil, și nu intentionați să-l purtați imediat, nu il impachetați în hârtie sau servețele. Este posibil să se deterioreze și să necesite refacerea integrală.

© 2022  HYPERCLINICA DentExcel. Toate drepturile rezervate.

EnglishFrenchItalianRomanianSpanish
×

 

Bună !

Faceți clic pe unul dintre contactele noastre de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp

× Cu ce va pot ajuta ?