Adulti cu varsta peste 35 de ani pierd mai multi dinti datorita bolii parodontale decat datorita cariilor. Trei din patru adulti sunt afectati la un moment dat in timpul vietii. Cel mai bun mod de a prevenii cariile si bolile parodontale este prin perierea zilnica si folosirea atei dentare si consultatiile si curatirile profesionale regulate. Din nefericire, chiar in conditiile unei igiene stricte, oamenii pot inca dezvolta o forma de boala parodontala. Odata boala declansata este necesara interventia profesionala pentru a preveni progresarea sa. Alti factori importanti care afecteaza sanatatea gingiilor Dvs. includ:
Fumatul
Diabetul si alte probleme de sanatate
Stresul
Scrasnitul si frecatul dintilor (bruxism)
Efecte adverse medicamentoase
Alimentatie necorespunzatoare
Boala Parodontala si Fumatul
Probabil va sunt cunoscute legaturile dintre fumat si bolile pulmonare, cancer si bolile cardiace. Studii recente au demonstrat legatura directa dintre fumat si boala parodontala. Aceste cazuri sunt deseori mai severe decat cele ale nefumatorilor. Creste incidenta formarii de tartru pe dinti, pungile parodontale dintre dinti si gingii sunt mai adanci, de asemenea exista o pierdere mai mare a osului si fibrelor care mentin dintele in alveola. In plus, sansele de a dezvolta cancer oral cresc dramatic la fumatori.
Substantele chimice din tutun cum ar fi nicotina si gudronul incetinesc vindecarea si impiedica formularea unui prognostic de succes dupa tratamentul parodontal.
Problemele cauzate de tutun includ: boli pulmonare, boli cardiace, cancer, leziuni inflamatorii orale, retractie gingivala, pierderea osului si a dintilor, respiratie neplacuta, patarea dintilor, un succes mai mic al tratamentului parodontal si implantologic.
Renuntarea la fumat va reduce sansa dezvoltarii problemelor de mai sus si va face tratamentul si controlul bolii parodontale mai predictibile.
Diabetul si Sanatatea Orala
Persoanele care sufera de diabet, in special diabet necontrolat / neechilibrat, prezinta un risc crescut sa dezvolte infectii bacteriene in gura. Aceste infectii pot reduce capacitatea de a procesa insulina, crescand dificultatea controlului diabetului. Bolile parodontale vor fi mai severe la diabetici si tratamentul mai dificil. Totusi, diabetul bine controlat prezinta o incidenta mai mica a problemelor.
Masurile pentru prevenirea bolii parodontale includ perierea si folosirea atei dentare zilnic pentru indepartarea placii bacteriene de pe dinti si gingii, vizite regulate la dentist pentru profilaxii profesionale, si o evaluare parodontala regulata. Dentistul trebuie informat cu privire la istoricul diabetului si starea actuala. In final, puteti rezista atacului infectios parodontal mentinand un control al nivelului sangvin al glucozei.
Boala Parodontala si Boala Cardiovasculara
Aproape jumatate dintre adulti au o forma de boala parodontala. Marea majoritate a acestor oameni prezinta „forma tacuta” a bolii si nu realizeaza ca au o problema. Boala parodontala poate afecta pacientii cu boala cardiovasculara prin bacteriile nocive din jurul dintilor. Aceste bacterii nocive si mediatorii inflamatorii pe care ii produc pot contribui la astuparea vaselor de sange ale inimii si ale altor structuri vitale. Probe recente sugereaza ca pacientii cu boala parodontala au un risc de doua ori mai mare de infarct comparativ cu cei fara probleme parodontale.
Femeile & Sanatatea Parodontala
De-a lungul vietii femeilor, modificarile hormonale afecteaza toate tesuturile corpului. Fluctuatiile nivelurilor hormonale au loc in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. In aceste perioade creste sansa aparitiei bolii parodontale necesitand o ingrijire speciala a sanatatii orale.
Pubertate
In timpul pubertatii are loc o crestere a secretiei de hormoni sexuali. Aceste nivele inalte cresc sensibilitatea gingiei si conduc la iritatii mai mari de la placa bacteriana sau particule de mancare. Gingiile devin inflamate, se inrosesc si sunt sensibile.
Menstruatie
Simptome similare apar ocazional cu cateva zile inainte de menstruatie. Poate exista sangerare a gingiilor, inflamatie rosu aprins intre gingii si dinti sau dureri spre interiorul obrazului. Simptomele dispar odata cu inceputul ciclului. Odata cu descresterea concentratiei hormonilor, descresc si aceste probleme.
Sarcina
Dintii si gingiile va sunt afectate in timpul sarcinii. Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile. Ca reactie la iritanti locali pot aparea hipertrofii mari. Totusi aceste cresteri de tesut gingival sunt in general nedureroase si in niciun caz nu sunt canceroase. Pot necesita eliminarea profesionala dar in mod obisnuit dispar dupa sarcina.
„Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile.”
Sanatatea parodontala trebuie sa fie parte a ingrijirii prenatale. Orice infectie in timpul sarcinii, incluzand infectiile parodontale, pot avea un risc asupra sanatatii fatului. Cel mai bun mod de a preveni infectiile parodontale este de a incepe sarcina cu gingii sanatoase si a continua mentinerea sanatatii orale cu o ingrijire igienica atenta si monitorizare parodontala. Este important sa continuati terapia parodontala in timpul sarcinii pentru a reduce riscul unei infectii parodontale.
Anticonceptionale Orale
Inflamatia, sangerarea si sensibilitatea gingiilor pot aparea in timpul tratamentului cu anticonceptionale orale, care sunt hormoni sintetici.
Trebuie sa informati dentistul cu privire la medicamentele prescrise in mod curent, inclusiv anticonceptionale, inainte de inceperea tratamentului. Aceasta va reduce riscul interactiunilor medicamentoase, cum ar fi antibioticele cu anticonceptionalele, unde eficienta anticonceptionalelor poate fi scazuta.
Menopauza
La menopauza sau dupa menopauza pot aparea modificari ale gurii sau sensibilitatii orale. Acestea includ senzatii de durere sau arsura in gingii sau gust sarat sau iute. Pot aparea schimbari si la nivelul oaselor (osteoporoza). Este important sa ne informati daca aveti acest tip de probleme si daca luati vreo medicatie.
O igiena orala ingrijita acasa si profilaxia profesionala regulata pot diminua aceste probleme. Exista de asemenea medicamente care trateaza efectele unei guri uscate sau cu senzatie de arsura.
Luni - Vineri8:00 - 20:00
AdresaStr. Constitutiei 36, Focșani, Vrancea, 620123, Romania