PreventieTratamentDe ce mă mai doare dintele după o obturație?

De cele mai multe ori, această sensibilitate este normală și se va rezolva în câteva zile sau săptămâni. O persoană trebuie să își sune imediat medicul dentist dacă are dureri extreme sau dacă disconfortul apare împreună cu alte simptome, cum ar fi febră, roșeață sau umflături.

În acest articol, analizăm motivele pentru care o persoană poate avea sensibilitate dentară după o obturație, cum să o tratăm și când trebuie să meargă la medic sau la dentist. De asemenea, analizăm și alte cauze posibile ale sensibilității dentare.

La ce ar trebui să mă aștept după o obturație?

O obturație este o procedură dentară care presupune ca medicul dentist să curețe orice carie de pe dinte și apoi să umple spațiul cu un material nou.

După injectarea unui agent de amorțire în jurul dintelui, dentistul va curăța apoi zona cariata a dintelui, de obicei cu o freză dentară. Apoi, va umple spațiul cu aur, amalgam de argint, un compozit sau porțelan.

Timp de câteva ore după efectuarea unei obturații, este posibil ca fața unei persoane să se simtă încă amorțită, furnicături, mâncărimi sau umflături. Este posibil să aibă dificultăți în a mânca, a înghiți, a vorbi sau a-și mișca fața.

Uneori, medicii dentiști recomandă ca oamenii să evite să mănânce sau să bea timp de câteva ore, deoarece acest lucru poate duce la faptul că o persoană își poate mușca din greșeală limba sau obrazul.

Odată ce agentul de amorțire a dispărut, aceste senzații vor dispărea. Dar, în zilele și săptămânile următoare, o persoană poate observa unele senzații noi, pe măsură ce se adaptează la noua obturație.

Sensibilitatea la nivelul dintelui obturat sau în zona din jurul acestuia este una dintre cele mai frecvente apariții în această perioadă.

Cum se simte sensibilitatea după o obturație?

Atunci când o persoană are un dinte sensibil, poate observa că anumiți factori declanșatori cauzează o senzație temporară și inconfortabilă la nivelul dintelui obturat sau în zona din jur. Se poate simți ca un șoc de frig sau o durere bruscă care apare rapid și dispare.

Factorii care pot declanșa sensibilitatea dentară după o obturație includ:

alimentele sau băuturile reci, cum ar fi înghețata, înghețata în gheață sau băuturile cu gheață
băuturi fierbinți, cum ar fi cafeaua sau ceaiul
aerul care lovește dintele, cum ar fi atunci când respirați prin gură, care poate fi mai rău cu aer rece
alimente zaharoase, cum ar fi bomboanele
alimente și băuturi acide, inclusiv fructe, sucuri și cafea
mușcătura în jos atunci când mâncați

De ce plombele de obturație provoacă sensibilitate dentară?

Totuși de puțin sensibilitatea după o obturație dentară este normală și temporară. Uneori, însă, sensibilitatea după o obturație se datorează altor cauze care necesită tratament sau reparații.
Sensibilitatea dentară pe termen scurt după o obturație apare, de obicei, pentru că procedura de obturație a agravat sau a provocat o inflamație a nervului din interiorul dintelui.

De obicei, straturile exterioare ale dintelui – smalțul și cementul – protejează nervul de expunere. Dar obturațiile, în special cele profunde, se pot apropia de terminațiile nervoase și pot provoca iritații și senzații inconfortabile.

Pe măsură ce nervul se vindecă, sensibilitatea va dispărea. Acest lucru poate dura câteva zile sau săptămâni. Odată ce nervul s-a vindecat complet, o persoană nu ar trebui să simtă nicio diferență între dintele obturat și ceilalți dinți.

 

© 2022  HYPERCLINICA DentExcel. Toate drepturile rezervate.

EnglishFrenchItalianRomanianSpanish
×

 

Bună !

Faceți clic pe unul dintre contactele noastre de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp

× Cu ce va pot ajuta ?