După finalizarea tratamentului parodontal inițial, evoluția patologică a fost oprita dar nu vindecată. Bolile parodontale sunt boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, care necesită monitorizare constantă pentru a ne asigura că boala rămâne inactivă. Cei mai mulți dintre pacienții tratați parodontal necesită profilaxii mai frecvente, la fiecare trei luni, în locul celor obișnuite la șase luni, pentru că sunt mult mai susceptibili la reactivarea bolii.
În timpul vizitei de menținere parodontala statusul dvs. parodontal este monitorizat atent pentru a decela eventuale modificări. Din cand în când se intervine cu proceduri parodontale de interceptare pentru a trata zonele sau pungile care dau semne de activitate patologică. În acest mod se poate preveni continuarea pierderii osului.
Credem cu tărie ca medicina dentară preventiva este cea mai bună medicină dentară.

 

Țesutul gingival poate fi foarte gros și să acopere o suprafață mare a dintelui încât dintele să para scurt. Aceasta situație poate apare din cauza medicamentelor, a osului care se extinde prea mult pe dinte sau a inflamației consecutive bolii gingivale.
Desi dintii dvs. par scurți, ei pot fi de fapt suficient de lungi. Uneori aceasta situație este cunoscută cu numele de „zâmbet gingival”. Pur și simplu dinții sunt acoperiți de prea multa gingie. Noi putem corecta aceasta problemă printr-o operație chirurgicală de plastie parodontală.
În timpul acestei proceduri, gingia în exces și osul sunt ajustate pentru a expune mai mult din dintele natural. Această operație poate avea loc asupra mai multor dinți pentru a îndrepta linia gingiei și a creea un zâmbet frumos.
Gingivectomia este o procedura parodontală care elimina tesutul gingival în exces. Termenul de „gingivectomie” provine din latina și greaca: „gingiva” înseamnă gingie, „-ektome” înseamnă excizie.


Înainte de gingivectomie
Dupa gingivectomie


Gingivectomia poate fi necesară în următoarele situații:
Cosmetica dentară: pentru a reda dinților lungimea normală și proportională când gingia îi acoperă prea mult.
Funcțional/estetic: pentru a elimina excesul de țesut gingival (hiperplazie gingivală) care s-a format ca rezultat al anumitor medicamente cum ar fi cele folosite în terapia atacului cerebral sau după transplant de organe precum și anumite medicamente antihipertensive.
Sănătatea osoasă și gingivală în jurul dinților: pentru a micsora pungile gingivale profunde. Aceasta procedură necesită și abordare osoasă.


Procedura


Vom anestezia întâi zona ce va fi tratată. Excesul de tesut gingival este eliminat cu un bisturiu și uneori cu instrumente rotative. În foarte multe cazuri nu sunt necesare șuturi. Zona chirurgicală va fi dureroasă 24-48 de ore și vi se va recomanda medicație antialgică pentru a alina disconfortul. Pentru a ne asigura de o vindecare corectă este necesară o consultație de control la o săptămână.

Atrofiile și neregularitățile maxilarului superior și inferior vă pot lasa cu o gingie subțire și fără os suficient pentru o refacere estetică și funcțională prin punte sau implanturi dentare. Aceste defecte pot fi cauzate de traume, tulburări de dezvoltare, boala parodontală sau proteze totale.
Procedurile de augmentare a crestei alveolare demonstrează o capacitate excepțională de îmbunătățire a acurateții și aspectului restaurărilor protetice. Ele măresc șansele pentru succesul pe termen lung al implanturilor, atât estetic cat si funcțional.

 

Procedura


1. Augmentarea de creasta osoasă cu țesut moale este facută pentru a crește acuratețea și estetica unei zone deficitare înainte de restaurarea finală. În timpul acestei proceduri, se face o incizie pentru a expune creasta osoasă. Apoi se recoltează o grefă de țesut moale dintr-o anumită zonă a gurii și/sau un substituent de țesut moale și se inseră în zona deficitară. Tesutul gingival este readaptat peste grefă de țesut moale și se suturează.
2. Augmentarea de creasta osoasă cu țesut dur este facută pentru recreerea dimensiunilor adecvate de os înainte de terapia cu implanturi. Augmentarea cu țesut dur poate fi făcută în combinație cu augmentarea cu țesut moale pentru a îmbunătăți simultan situația țesutului moale în zona deficitară. După ce se face incizia și gingia este ridicată se introduce grefa de os pentru reconstrucția crestei osoase. O membrană poate fi adaptată peste grefa osoasă, în funcție de morfologia defectului. În funcție de mărimea defectului și înainte de plasarea implanturilor, se asteaptă 6-12 luni pentru vindecarea și maturarea osoasă. În anumite cazuri se pot introduce implanturi în același timp cu augmentarea de creastă osoasă cu țesut dur.

In mod clasic, eliminarea pungilor gingivale prin chiuretarea țesutului infectat și reconturarea osului tratează boala parodontală. Deși aceasta procedură este un mod eficient de tratament, există proceduri noi și sofisticate care sunt folosite frecvent.
Regenerarea osoasă ghidată „regenerează” țesuturile osoase și gingivale pierdute.
Procedura de regenerare osoasă ghidată este necesară când osul care susține dinții a fost distrus. Eliminarea bacteriilor și tratamentul de regenerare a osului și a țesutului periodontal conduce la reducerea pungilor gingivale cauzate de evoluția bolii parodontale. Dacă veți respecta igiena dentară și programul profesional profilactic de menținere, vă creșteți substanțial șansele să vă păstrați dinții proprii și zâmbetul sănătos.

 

Procedura


Cele mai multe tehnici utilizează membrane care acoperă defectele osoase. O parte din membrane sunt bio-absorbabile și o parte necesită scoatere ulterioară. Grefa osoasă constă în inserarea unor mici particule din osul dvs. sau material sintetic, care stimulează creșterea osoasă și mențin spațiul pentru a permite osului propriu să se regenereze.
Dentiștii clinicii HYPERCLINICA Dent Excel sunt dedicați abordării regeneratoare pentru tratamentul bolii parodontale și a defectelor osoase în conjuncție cu inserarea implanturilor. Noi credem că odată ce infecția parodontală a fost stabilizată, cea mai bună abordare pe termen lung implică regenerarea osului și a țesutului gingival. Această abordare este cu atât mai importantă cu cât oamenii doresc prezervarea dinților și a implanturilor o perioada cât mai lungă a vieții lor. Capacitatea de a mânca, a mesteca și a zâmbi cu încredere, este importantă pentru calitatea vieț
ii fiecăruia.

Principala cauză a bolii parodontale este existența bacteriilor sub forma unei plăci incolore, lipicioase care se formează constant pe dinți. Există mulți factori asociați care determină apariția bolii și îi influențează evoluția. Osul și gingiile trebuie să înconjoare strâns dinții precum un fular gâtul. În cazul bolii parodontale acest țesut de susținere și osos este distrus, formând pungi în jurul dintelui. În timp, aceste pungi devin din ce in ce mai adânci, oferând bacteriilor un spațiu de dezvoltare mai mare. Pe masură ce bacteriile se dezvoltă în jurul dinților, se acumulează și avansează sub țesutul gingival. Pungile adânci colectează din ce in ce mai multe bacterii având ca rezultat pierderea suplimentară a osului și țesuturilor. În cele din urmă se pierde atât de mult os încât dinții necesită extracție.


Parodontita medie
Parodontita moderat avansată


Procedura de reducere a pungilor gingivale este recomandată în cazul în care adâncimea acestora este prea mare ca să permită curățarea zilnică la domiciliu și profesională periodică. Existența unor pungi reduse chirurgical și o combinație între igiena orală zilnică la domiciliu și cea profesională periodică pot crește șansele de a menține dinții dvs. naturali și scad dramatic riscurile aparitției unor probleme de sănătate serioase asociate cu boala parodontală.


Procedura


În timpul acestei proceduri, vom desface țesutul gingival și vom scoate bacteriile care provoacă inflamația, apoi vom repozitiona gingia la locul său. În anumite cazuri, suprafețele neregulate ale osului afectat sunt netezite pentru a limita zonele în care bacteriile s-ar putea ascunde. Aceasta permite țesutului gingival să se reatașeze mai bine de osul sănătos.


Chiuretaj în câmp deschis


Procedura cunoscută sub numele de chiuretaj în câmp deschis (operație cu lambou) implică următoarele:
Chirurgul parodontolog ridică gingia de pe dinți și osul adiacent
Suprafețele radiculare bolnave ale dinților sunt curățate și chiuretate (netezite) pentru a elimina depozitele
Țesutul gingival este repoziționat pentru a micșora adâncimea pungilor
Parodontologul reconturează osul rămas (chirurgie osoasă) și încearcă să regenereze osul pierdut și atașamentul gingival prin grefe de os și regenerare osoasă ghidată.

Terapia parodontală constă în abordări nechirurgicale și chirurgicale. Ambele au scopul de a opri distrugerea țesuturilor de suport al dinților (incluzând gingiile) și de a creea un mediu bucal stabil. Desi nu există o „vindecare” a bolii parodontale, există metode de a controla evoluția și a reduce dramatic riscul pierderii dinților.
Chiar în cazurile severe, terapia parodontală nechirurgicală precede terapia chirurgicală.
De multe ori, stadiile inițiale ale bolii parodontale sunt cel mai bine tratate cu terapia parodontală nechirurgicală. Aceasta imbunatateste calitatea țesuturilor înainte de intervenția chirurgicală și ajută la limitarea zonelor ce necesită abord chirurgical. Suntem mândri de faptul că avem o atitudine foarte conservatoare în tratamentele noastre. Recomandăm limitarea intervenției chirurgicale numai la zonele unde este absolut necesară.

Detartraj si surfasaj

Prima etapă a tratamentului este în mod obișnuit o profilaxie cuprinzătoare care include detartrajul pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a depozitelor de tartru de sub linia gingivală. Rădăcinile dinților vor fi de asemenea netezite pe intreaga suprafață expusă (surfasaj) pentru a elimina toxinele bacteriene și a permite țesutului gingival să se vindece și să se reatașeze de dinte. Aceste tratamente pot fi făcute in mai multe sedințe pentru a maximiza confortul pacientului și a asigura o abordare meticuloasă a procedurii și se desfașoară sub anestezie locală.
Detartrajul și surfasajul sunt primul pas către stabilitate și sănătate parodontală.
Pentru a controla creșterea bacteriilor ce produc toxine și cauzează parodontita, vi se vor recomandă antibiotice, irigații cu antimicrobiene (agenți chimici sau ape de gură), sau fibre cu antibiotice. În anumite cazuri fibrele cu antibiotice pot fi plasate în pungile parodontale după detartraj și surfasaj pentru a controla infecția și a încuraja vindecarea normală. În HYPERCLINICA  DentExcel se folosesc antibiotice și antimicrobiene astfel:
Prescripții pentru infecții acute și cronice
Medicație preventivă pentru pacienții cu risc datorită stării medicale generale
În momentul tratamentului prin aplicare directă în zona afectată
În momentul tratamentului prin aplicare directă a antibioticului retard
Antibioticele sunt de ajutor în tratamentul infecțiilor dentare și parodontale. Ele nu reprezintă soluția vindecării bolii parodontale.
După detartraj, dacă pungile parodontale persistă, este dificil să considerăm că am controlat boala parodontală. Pacienții reușesc foarte rar, dacă reușesc, să mențină curate și fără placa bacteriană aceste pungi adânci. De aceea, este posibil să fie necesară repetarea detartrajului și surfasajului. În ultimă instanță, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru refacerea sănătații parodontale și regenerarea osului și a gingiei în jurul dinților

Pentru a menține dinții o viată trebuie să eliminați placa bacteriană de pe dinți și gingii în fiecare zi cu un periaj corect su folosirea aței dentare. Vizitele regulate la dentist sunt importante de asemenea. Curățarea zilnică va ține formarea tartrului la minimum dar nu îl va preveni complet. De aceea, este recomandată o curațare profilactică profesională regulată pentru a elimina tartrul din locurile în care periuța si atța dentara nu au ajuns.


De ce este Igiena orală atât de importantă?


Adulții peste 35 de ani pierd mai multi dintți datorită bolii parodontale decât datorită cariilor. Trei din patru adulți sunt afectati de boala parodontală la un moment dat în cursul vieții lor. Cel mai bun mod de a preveni cariile și boala parodontala este o tehnică de periaj eficientă zilnica și folosirea aței dentare.


„Boala parodontală și cariile sunt cauzate de placa bacteriană.”


Boala parodontală și cariile sunt cauzate de placa bacteriană. Placa este un film incolor care se lipește de dinți la nivelul liniei gingivale. Placa bacteriana se formeaza constant pe dinti. Numai printr-o periere zilnica si folosirea atei dentare puteți elimina acești germeni și preveni boala parodontală.


Cum periem dinții


În timp se periați suprafețele exterioare ale dinților pozitionați peria la un unghi de 45 de grade în zona în care gingia se intâlnește cu dinții. Mișcați peria circular cu blândețe de mai multe ori pe suprafața dinților. Folosiți o presiune ușoară și constantă a periilor pe suprafața dinților, dar nu prea mare încât să simțiți vreun disconfort.
Când terminați de curățat suprafețele exterioare ale tuturor dinților, urmați aceeași tehnică pentru curățarea suprafeței interne a dinților posteriori.
Pentru a curăța suprafețele interne ale dintților frontali superiori și inferiori mentineți periuța vertical. Efectuați cateva miscari înainte și înapoi cu blândețe pe fiecare dinte. Nu uitați să periați usor și gingia înconjurătoare.
Urmează curățarea suprafețelor masticatorii ale dinților, cu mișcări scurte, blânde. Modificați poziția periuței de câte ori este necesar sa ajungeți să curățați orice suprafață. După ce terminați, clătiți cu putere pentru a elimina placa care a fost dislocată în urma perierii.
Daca aveți durere în timp ce vă periați sau doriți să puneți intrebări despre tehnica de periaj corectă, vă rugăm contactați clinica noastră stomatologică.

.
Cum folosim ața dentară


„Folosirea aței dentare este foarte eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafețele interdentare.”


Boala parodontală apare în mod obișnuit intre dinti, acolo unde periuta de dinti nu ajunge. Folosirea atei dentare este foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene de pe aceste suprefete. Totusi, este foarte important folositi o tehnica potrivita. Urmatoarele indicatii va vor ajuta, dar pentru a avea o buna tehnica este nevoie de timp si exercitiu.
Incepeti cu o bucata de ata dentara (daca este erata este mai usor) de aproximativ 30 de centimetri lungime. Incolaciti cea mai mare parte a atei in jurul degetului mijlociu de la o mana. Incolaciti restul atei pe degetul mijlociu de la cealalta mana.
Pentru a curata dintii superiori, tineti ata strans intre policele si aratatorul fiecarei maini. Introduceti cu blandete ata intre dinti cu o miscare spre inainte si inapoi. Nu fortati ata si nu incercati sa o impingeti. Aduceti ata la nivelul gingiei si curbati-o in forma literei C in jurul dintelui. Lasati-o sa alunece in spatiul dintre gingie si dinte pana cand simtiti o rezistenta usoara. Miscati ata in sus si in jos pe suprafata dintelui. Amintiti-va ca sunt doua suprafete dentare care necesita curatare in fiecare spatiu interdentar. Continuati sa curatati cu ata fiecare suprafata a dintilor de sus. Aveti grija sa nu taiati cu ata tesutul gingival dintre dinti. Pe masura ce ata se murdareste eliberati ata curata de pe deget si incolaciti ata folosita pe celalalt deget. Pentru a curata dintii de jos ghidati ata cu degetul aratator al ambelor maini. Nu uitati de suprafata cea mai din spate a ultimilor dinti, atat superior cat si inferior.
Cand terminati, clatiti cu putere cu apa pentru a elimina placa si particulele alimentare. Nu va alarmati daca in prima saptamana de folosire a atei dentare gingiile sangereaza sau sunt usor dureroase. Daca gingiile va dor in timp ce folositi ata dentara s-ar putea sa manevrati ata prea dur sau sa o impingeti prea adanc. Daca va curatati cu ata in fiecare zi si eliminati placa dentara, gingiile Dvs. se vor vindeca si sangerarea va inceta.
Ingrijirea dintilor sensibili
Uneori dupa tratamentul dentar dintii sunt sensibili la fierbinte si rece. Aceasta situatie nu trebuie sa se prelungeasca atat timp cat gura este mentinuta curata. Daca gura nu este mentinuta curata, sensibilitatea va ramane si ar putea deveni mai severa. Daca dintii Dvs. sunt in mod special sensibili, va rugam sa ne consultati. Este posibil sa va recomandam o pasta de dinti medicala sau apa de gura indicate special pentru dinti sensibili.
Alegerea produselor de igiena orala
Exista foarte multe produse de igiena orala pe piata iar alegerea lor este uneori dificila. Va prezentam cateva sugestii despre alegerea produselor ce vor fi eficiente pentru majoritatea pacientilor.
„Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor .”
Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor. Irigatoarele orale (dusul bucal) vor clati gura eficient dar nu vor indeparta placa dentara. Trebuie sa va periati dintii si sa folositi ata dentara chiar daca folositi irigatorul. Va recomandam periutele de dinti electrice produse de Oral B si Braun.
Irigatoarele orale sunt eficiente in clatirea dintilor si a zonelor cu pungi parodontale. Aceste irigatoare sunt indicate in special pacientilor cu restaurari dentare mari. Va recomandam irigatoarele Water Pik.
Anumite periute de dinti au un varf de cauciuc pe maner care este folosit pentru masajul gingiei dupa periere. Exista de asemenea mici periute (periute dentare interproximale) care curata intre dinti. Daca nu sunt folosite corect pot rani gingiile, asa ca asigurati-va ca ati discutat cu dentistul Dvs. modul de folosire.
Daca sunt folosite impreuna cu perierea si ata dentara, pastele de dinti cu fluor si apele de gura pot reduce rata aparitiei cariei cu pana la 40 la suta. Va reamintim ca aceste clatiri cu produse cu fluor nu sunt recomandate copiilor sub sase ani. Pastele de dinti anti-tartru vor reduce tartrul deasupra gingiilor dar boala parodontala incepe sub linia gingivala astfel incat aceste produse nu au demonstrat ca pot reduce aparitia bolii parodontale.
Apele de gura anti-placa bacteriana, aprobate de Colegiul Medicilor Dentisti, contin agenti ce pot tine sub control stadiile initiale ale bolii parodontale. Folositi-le impreuna cu perierea si ata dentara.
Exista aspecte importante in alegerea produselor de igiena orala cand suferiti de sindromul gurii uscate (xerostomia). Sindromul gurii uscate poate inhiba buna curatare orala si predispune la probleme dentare. Daca aveti gura uscata este preferabil sa evitati apele de gura cu alcool si bomboanele caramelizate. Pentru combaterea efectelor sindromului gurii uscate va recomandam produsele Biotene produse de GlaxoSmithKline. Dentistul Dvs., parodontologul sau asistentul igienist sunt cei ce va pot ajuta cel mai bine sa selectati produsele potrivite Dvs.
Curatare profesionala si mentinere parodontala
„Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului”
Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului, dar o curatare profesionala va indeparta placa si tartrul in zonele in care periuta de dinti si ata dentara nu pot ajunge. Ingrijirea de mentinere, regulata si profesionala, este necesara pentru a mentine sanatatea Dvs. dentara si parodontala. Profilaxia de rutina poate fi adecvata pentru multe persoane, dar, pentru un pacient care este susceptibil la boala parodontala, este necesara o curatare a pungilor parodontale in mod regulat. Odata ce boala Dvs. parodontala este stabilizata, vom alege un interval adecvat pentru profilaxia de rutina si mentinerea parodontala. Mentineti-va dintii intreaga viata respectand planul de profilaxie profesionala.

Chiar dacă tratamentul parodontal a avut succes, dvs. sunteți cel mai important în menținerea sănătătții parodontale. Pentru rezultate maxime, pacientul trebuie să accepte rolul de „co-terapeut”. Trebuie să luati inițiativa pentru a avea succes pe termen lung.
Prima responsabilitate este eliminarea factorilor care cresc predispoziția la boala parodontală. Unii dintre aceștia sunt fumatul, diabetul și folosirea excesivă a alcoolului.
In al doilea rând, este important să se mențină un control zilnic al plăcii bacteriene. Aceasta se face prin periere și folosirea altor produse igienice orale cum ar fi ața dentară, periuțele interdentare și vârfurile de gumă. Majoritatea bolilor parodontale încep între dinți și ca urmare, vă recomandăm ca produsele igienice să intre în rutina dvs. zilnică.
În cele din urmă, sunteți responsabil pentru programarea menținerii parodontale regulate. Frecvența acestor vizite va fi determinată de dentist pe baza nivelului sănătății parodontale. Majoritatea pacienților cu cazuri moderate sau avansate sau pacienți foarte predispuși la boala parodontală ar trebui sa aiba vizite de menținere parodontală – profilaxie la fiecare trei patru luni de-a lungul intregii vieți. Menținerea acestui program este foarte importantă pentru controlul bolii parodontale.

Adulti cu varsta peste 35 de ani pierd mai multi dinti datorita bolii parodontale decat datorita cariilor. Trei din patru adulti sunt afectati la un moment dat in timpul vietii. Cel mai bun mod de a prevenii cariile si bolile parodontale este prin perierea zilnica si folosirea atei dentare si consultatiile si curatirile profesionale regulate. Din nefericire, chiar in conditiile unei igiene stricte, oamenii pot inca dezvolta o forma de boala parodontala. Odata boala declansata este necesara interventia profesionala pentru a preveni progresarea sa. Alti factori importanti care afecteaza sanatatea gingiilor Dvs. includ:
Fumatul
Diabetul si alte probleme de sanatate
Stresul
Scrasnitul si frecatul dintilor (bruxism)
Efecte adverse medicamentoase
Alimentatie necorespunzatoare
Boala Parodontala si Fumatul
Probabil va sunt cunoscute legaturile dintre fumat si bolile pulmonare, cancer si bolile cardiace. Studii recente au demonstrat legatura directa dintre fumat si boala parodontala. Aceste cazuri sunt deseori mai severe decat cele ale nefumatorilor. Creste incidenta formarii de tartru pe dinti, pungile parodontale dintre dinti si gingii sunt mai adanci, de asemenea exista o pierdere mai mare a osului si fibrelor care mentin dintele in alveola. In plus, sansele de a dezvolta cancer oral cresc dramatic la fumatori.
Substantele chimice din tutun cum ar fi nicotina si gudronul incetinesc vindecarea si impiedica formularea unui prognostic de succes dupa tratamentul parodontal.
Problemele cauzate de tutun includ: boli pulmonare, boli cardiace, cancer, leziuni inflamatorii orale, retractie gingivala, pierderea osului si a dintilor, respiratie neplacuta, patarea dintilor, un succes mai mic al tratamentului parodontal si implantologic.
Renuntarea la fumat va reduce sansa dezvoltarii problemelor de mai sus si va face tratamentul si controlul bolii parodontale mai predictibile.
Diabetul si Sanatatea Orala
Persoanele care sufera de diabet, in special diabet necontrolat / neechilibrat, prezinta un risc crescut sa dezvolte infectii bacteriene in gura. Aceste infectii pot reduce capacitatea de a procesa insulina, crescand dificultatea controlului diabetului. Bolile parodontale vor fi mai severe la diabetici si tratamentul mai dificil. Totusi, diabetul bine controlat prezinta o incidenta mai mica a problemelor.
Masurile pentru prevenirea bolii parodontale includ perierea si folosirea atei dentare zilnic pentru indepartarea placii bacteriene de pe dinti si gingii, vizite regulate la dentist pentru profilaxii profesionale, si o evaluare parodontala regulata. Dentistul trebuie informat cu privire la istoricul diabetului si starea actuala. In final, puteti rezista atacului infectios parodontal mentinand un control al nivelului sangvin al glucozei.
Boala Parodontala si Boala Cardiovasculara
Aproape jumatate dintre adulti au o forma de boala parodontala. Marea majoritate a acestor oameni prezinta „forma tacuta” a bolii si nu realizeaza ca au o problema. Boala parodontala poate afecta pacientii cu boala cardiovasculara prin bacteriile nocive din jurul dintilor. Aceste bacterii nocive si mediatorii inflamatorii pe care ii produc pot contribui la astuparea vaselor de sange ale inimii si ale altor structuri vitale. Probe recente sugereaza ca pacientii cu boala parodontala au un risc de doua ori mai mare de infarct comparativ cu cei fara probleme parodontale.
Femeile & Sanatatea Parodontala
De-a lungul vietii femeilor, modificarile hormonale afecteaza toate tesuturile corpului. Fluctuatiile nivelurilor hormonale au loc in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. In aceste perioade creste sansa aparitiei bolii parodontale necesitand o ingrijire speciala a sanatatii orale.
Pubertate
In timpul pubertatii are loc o crestere a secretiei de hormoni sexuali. Aceste nivele inalte cresc sensibilitatea gingiei si conduc la iritatii mai mari de la placa bacteriana sau particule de mancare. Gingiile devin inflamate, se inrosesc si sunt sensibile.
Menstruatie
Simptome similare apar ocazional cu cateva zile inainte de menstruatie. Poate exista sangerare a gingiilor, inflamatie rosu aprins intre gingii si dinti sau dureri spre interiorul obrazului. Simptomele dispar odata cu inceputul ciclului. Odata cu descresterea concentratiei hormonilor, descresc si aceste probleme.
Sarcina
Dintii si gingiile va sunt afectate in timpul sarcinii. Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile. Ca reactie la iritanti locali pot aparea hipertrofii mari. Totusi aceste cresteri de tesut gingival sunt in general nedureroase si in niciun caz nu sunt canceroase. Pot necesita eliminarea profesionala dar in mod obisnuit dispar dupa sarcina.
„Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile.”
Sanatatea parodontala trebuie sa fie parte a ingrijirii prenatale. Orice infectie in timpul sarcinii, incluzand infectiile parodontale, pot avea un risc asupra sanatatii fatului. Cel mai bun mod de a preveni infectiile parodontale este de a incepe sarcina cu gingii sanatoase si a continua mentinerea sanatatii orale cu o ingrijire igienica atenta si monitorizare parodontala. Este important sa continuati terapia parodontala in timpul sarcinii pentru a reduce riscul unei infectii parodontale.
Anticonceptionale Orale
Inflamatia, sangerarea si sensibilitatea gingiilor pot aparea in timpul tratamentului cu anticonceptionale orale, care sunt hormoni sintetici.
Trebuie sa informati dentistul cu privire la medicamentele prescrise in mod curent, inclusiv anticonceptionale, inainte de inceperea tratamentului. Aceasta va reduce riscul interactiunilor medicamentoase, cum ar fi antibioticele cu anticonceptionalele, unde eficienta anticonceptionalelor poate fi scazuta.
Menopauza
La menopauza sau dupa menopauza pot aparea modificari ale gurii sau sensibilitatii orale. Acestea includ senzatii de durere sau arsura in gingii sau gust sarat sau iute. Pot aparea schimbari si la nivelul oaselor (osteoporoza). Este important sa ne informati daca aveti acest tip de probleme si daca luati vreo medicatie.
O igiena orala ingrijita acasa si profilaxia profesionala regulata pot diminua aceste probleme. Exista de asemenea medicamente care trateaza efectele unei guri uscate sau cu senzatie de arsura.

Aceasta este în mod special importantă în următoarele situații:


Dacă sesizati oricare simptomă a bolii parodontale, incluzând:


gingii care sângerează ușor, cum ar fi în timpul perierii sau folosirii aței dentare
gingii roșii, umflate sau sensibile
gingii care ies înafara dinților
respiratâție urât mirositoare persistentă
puroi între dintți și gingii
dinți mobili sau separați
modificări ale modului în care dinții „calcă” când mușcați


Dacă aveți un membru al familiei cu boala parodontală. Studiile știintifice sugerează că bacteriile care provoacă boala parodontală pot trece prin salivă. Aceasta inseamnă ca un contact obișnuit al salivei în familii pune copiii și cuplurile în riscul contractării bolii parodontale de la alt membru al familiei.
Dacă aveți o boala de inimă, diabet, boala respiratorie sau osteoporoză. Studiile știintifice arată că boala parodontală poate fi legată de aceste afecțiuni. Bacteriile asociate cu boala parodontală pot intra în sânge și amenintă alte părți ale corpului. Gingii sănaătoase înseamnă un corp mai sănătos.
Dacă simțiți că dinții sunt mai scurți sau zambetul este prea „gingival”. Sau, dacă vă lipsesc unul sau mai mulți dinți și doriți un tratament pe termen lung.
Dacă nu sunteți satisfăcut de tratamentul actual, cum ar fi o punte sau proteză, și ați fi interesat de implanturi dentare.
Dacă aveți o durere sau iritație în gurâ care nu trece în două săptămâni.

© 2022  HYPERCLINICA DentExcel. Toate drepturile rezervate.

EnglishFrenchItalianRomanianSpanish
×

 

Bună !

Faceți clic pe unul dintre contactele noastre de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp

× Cu ce va pot ajuta ?