Prima vizită a copilului dvs trebuie să aibă loc imediat după cea de-a treia aniversare

Prima vizită este scurtă și nu presupune decât un tratament minim. Putem cere părintelui să ia loc pe scaunul dentar cu copilul în brațe în timpul examinării. Părintele, de asemenea, poate fi rugat să aștepte la recepție o anumită perioadă astfel încât să se poată construi o relație între copil și dentist.

Vom examina cu blândețe dinții și gingiile copilului dvs. Uneori avem nevoie de radiografii (pentru a observa cariile interdentare și a verifica creșterea dinților permanenți de sub gingii). Putem curața dinții copilului dvs. și să aplicăm gel fluorurat pentru a proteja dinții impotriva cariilor. Ne vom asigura apoi că fluorizarea de acasă este adecvată necesitaților copilului. Și, cel mai important, vom trece în revistă cu dvs. modul în care curațați și ingrijiți dinții copilului.

Va examina gurița copilului, dinții și gingiile
Va evaluara obiceiurile vicioase cum ar fi suptul degetului
Va controla fluorizarea dinților
Va informa părintele cu privire la curățarea dintților și gingiilor
Va sugera un program pentru controale regulate.

Profilaxia (curățarea) presupune detartrajul și lustruirea dinților, incluzând eliminarea depozitelor de tartru, a plăcii dentare, a petelor și lustruirea tuturor suprafețelor dentare. Toți copiii trebuie saă beneficieze de profilaxie dentară. Fluorizarea previne apariția cariilor prin creșterea rezistenței dinților.

Cariile dentare nu trebuie să mai fie asociate cu perioada copilăriei. În clinica noastră suntem foarte preocupați de toate aspectele îngrijirii preventive. Folosim cele mai noi materiale în procesul de sigilare pentru a proteja dinții copilului dvs. Sigilarea protejează suprafața dentară cu sanțuri și fosete, în mod special suprafețele masticatorii ale dinților posteriori, locul unde se intâlnesc majoritatea cariilor la copii. Fiind un compozit transparent sau colorat, materialul de sigilare este aplicat pe dinte pentru a-l menține fără carie. Sigilarea „sigilează” dintele în fața alimentelor și plăcii bacteriene, reducând astfel riscul cariei. Aceasta este doar una dintre metodele pe care le folosim ca bază a unei sănătăți orale bune a copilului de-a lungul întregii sale vieți.

Apariția cariilor se datorează în cele mai multe din cazuri unei diete bogate în glucide și absenței perierii corespunzătoare a dinților. Prin limitarea dulciurilor și o igienă regulată situația se imbunătățește consistent. Cu cât copilul are cicluri masticatorii mai lungi cu atât reziduurile stau mai mult pe dinți, posibilitatea apariției cariilor crescând.
De fiecare dată când mâncăm, în gură are loc o reacție acidă ca rezultat al digestiei glucidelor de către bacterii. Această reacție durează aproximativ 20 de minute. În acest timp, mediul acid poate distruge structura dentară, in cele din urmă conducând la apariția cariilor.
Consistenta salivei unei persoane are un rol determinant. O saliva mai fluidă spală reziduurile alimentare mai repede. Când o persoană are o dietă bogată in carbohidrate si glucide, saliva are tendința de a se fluidiza permițând dezvoltarea bacteriilor producătoare de acid care pot determina apariția cariilor.

Limitați frecvența meselor și gustărilor.
Incurajați perierea dinților, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură.
Acordati atenție calitătți lichidelor băute.
Evitați alimentele lipicioase.
Introducetți gustările în mesele principale.
Alegeți gustări nutritive.
Primii dinți de lapte care erup în gurița copilului sunt incisivii centrali inferiori. Veți observa apariția lor când bebelusul dvs. are sase opt luni. Imediat urmează cei patru incisivi superiori iar restul dinților de lapte vor apărea la intervale regulate. Dinții de lapte erup în mod obișnuit în perechi, de o parte și de alta a maxilarelor, până când copilul ajunge la vârsta de 2 ½ ani.
În jurul vârstei de 2 ½ ani copilul dvs. trebuie să aibaă toti cei 20 de dinți de lapte. Începând cu vârsta de cinci ani și până la sase ani primul dinte permanent va incepe să erupă. O parte dintre dinții permanenți înlocuiesc dinții de lapte și o parte nu. Nu vă ingrijorați dacă anumiți dinți apar câteva luni mai devreme sau mai târziu. Toți copiii sunt diferiți.
Dinții de lapte sunt importanți nu numai pentru menținerea spațiului pentru viitorii dinți permanenți, dar și pentru o masticație, o vorbire și o infățișare sănătoase. De aceea trebuie menținută o dietă echilibrată și o igienă zilnică riguroasă.”

Obturații de compozit: Plombe de culoarea dinților care sunt aplicate pentru restaurarea cariilor mici și medii. Se lipesc pe structura dentară și au un aspect estetic plăcut.

Coroane dentare: Coroane de culoarea dinților ce sunt folosite pentru restaurarea dinților anteriori cu carii extinse.

Coroane de oțel: Coroane ce sunt folosite pentru restaurarea molarilor de lapte când nu există suficientă structură dentară pentru a menține plomba. Sunt aplicate în special la dinții cu carii severe sau după terapie pulpară.

Pulpotomie (tratament de canal la dinți de lapte): Terapie pulpară pentru eliminarea țesutului pulpar infectat și menținerea vitalității țesutului rădăcinii. Pulpotomia este folosită pentru menținerea spatțiului pe maxilar și a dintelui de lapte. Dintele este tratat medicamentos si acoperit complet cu o coroana.

Extracții: Eliminarea unui dinte când acesta nu poate fi restaurat datorită cariei severe sau infecției. Dinții pot fi de asemenea extrași la indicația unui ortodont înainte de aplicarea unui aparat fix ortodontic

Sunt aparate speciale care sunt folosite pentru menținerea spatiului molar. Sunt indicate în mod obișnuit și necesar dupa pierderea prematură a unui molar de lapte.

Ce este un menținător de spațiu?

Cel mai adesea o bandă metalică legată de o sârmă de oțel ce este cimentată pe unul din dinții adiacenți spațiului edentat în zona în care un dinte permanent va erupe. Uneori se adaugă o placuță de plastic dacă spațiul este mai larg.

De ce este nevoie de un menținător de spațiu?

În mod obișnuit când se pierd dinții de lapte în zona posterioară a gurii, dinții permanenți care se dezvoltaîă în maxilar sunt deja aproape de suprafața gingiei și inlocuiesc dintele pierdut fără probleme. Uneori însă dinții de lapte sunt pierduți prematur datorită cariei severe și dacă spațiul lasat liber prin pierderea dintelui nu este menținut deschis până când erupe dintele permanent, dinții din spatele spațiului liber pot alunecă iînainte și spațiul se va micșora sau se va închide. Dacă acest lucru se intamplă, este urmat de înghesuirea dinților iar dintele permanent respectiv nu va avea suficient spațiu pentru a erupe in pozitia corectă.

Când trebuie purtat menținătorul de spațiu?

Dacă menținătorul de spațiu este cimentat pe unul din dinți, atunci va fi purtat non-stop până când dintele respectiv permanent va erupe prin gingie. Dacă este un menținător de spațiu mobil, trebuie purtat tot timpul, cu excepția activităților sportive. Va fi scos pentru perioade scurte, de obicei de două ori pe zi pentru curățare.

Cat timp trebuie purtat?

Totul depinde de durata rămasă până la erupția dintelui permanent prin gingie.

Cum curățăm menținătorul de spațiu?

Atat aparatele fixe cât și cele mobile trebuie curățate riguros. Folosiți aceeași perie pe care o aveți pentru perierea dintilor. Trebuie să fiți riguros cu un aparat fix deoarece are spații mici ce pot reține mâncarea. Daca aparatul este mobil, și nu intentionați să-l purtați imediat, nu il impachetați în hârtie sau servețele. Este posibil să se deterioreze și să necesite refacerea integrală.

Mâinile și gura copiilor sunt diferite față de cele ale adultului. Ei au nevoie să folosească periuțe de dinți speciale pentru copii. Atât adulții cât și copiii trebuie să folosească periuțe cu peri moi, rotunjiți, pentru o curațare blandă. Schimbați periuța la fiecare trei luni.
Stergeți dinții bebelusului cu un burețel moale si umed. Pe masură ce bebelușul crește folosiți o periuță pentru copii cu o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de fasole. De la vârsta de 2 sau 3 ani incepeti să vă învațați copilul să iși perie dinții. Este bine să periați și zonele fără dinți. Dentiștii și igieniștii dentari sfătuiesc copiii să folosească o mișcare blandă, scurtă, dinainte înapoi pentru a elimina placa dentară. Când copii sunt mai mari pot trece la metoda următoare:
Tineți periuța la un unghi de 45 de grade față de dinți și gingii. Mișcați periuța înainte și înapoi cu mișcaări scurte, pe o lungime de jumătate de dinte.
Periați suprafețele interne și externe ale fiecărui dinte.
Mentineți periuța pe vârful dinților și periați suprafețele masticatorii.
Periați cu blândețe limba pentru a elimina reziduuri.
Folosiți ața dentară între dinți, zilnic.

© 2022  HYPERCLINICA DentExcel. Toate drepturile rezervate.

EnglishFrenchItalianRomanianSpanish
×

 

Bună !

Faceți clic pe unul dintre contactele noastre de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp

× Cu ce va pot ajuta ?