Majoritatea oamenilor consideră profilaxia dentară nedureroasă, iar senzațiile descrise mai sus – vibrații repetate, pânza de apa cu rol de răcire și presiunea de raclare – nu provoacă disconfort. Mulți oameni chiar apreciază operația de curățare și senzatția de neted și curat a dinților după profilaxie.

Asigurați-vă că dentistul / asistentul igienist știe dacă aveți vreun disconfort. Ei pot recomanda diferite opțiuni pentru a face curățarea mai placută. Experiențele de profilaxie dureroasă sunt cauzate de dentina expusă (nu este o situație gravă dar poate face curățarea neplacută) sau țesuturi gingivale inflamate. Puteți alege să fiți anesteziat. Dacă optați pentru anestezie locală este posibil să împărțiți profilaxia în două sedințe pentru ca dentiștii nu doresc să anestezieze ambele părți ale gurii în același timp datorită pericolului muscării accidentale a limbii până la trecerea anesteziei. Dacă detartrajul este puțin inconfortabil datorită sensibilității gingiilor, se poate folosi un anestezic topic pe suprafața acestora.

Odată ce toate suprafețele sunt netede, dentistul va lustrui dinții dvs. Lustruirea este făcută folosind o piesă de mână cu viteză redusă ce are o cupă de cauciuc moale la capăt. Pasta de profilaxie – o pastă asemănătoare cu pasta de dinți – este introdusă în cupa de cauciuc și răspandită prin rotație pe dinți pentru a-i lustrui strălucitor.

Dentistul poate aplica și fluor. Fluorul sub forma de gel are arome diferite cum ar fi ciocolata, menta, căpșuni, cireșe. Gelul de fluorizare este pus în linguri speciale flexibile și plasat pe dinți pentru 30 de secunde. Apoi pacientul elimină resturile de gel în aspiratorul de salivă. Fluorul ajută la întărirea dinților dupa ce acidul produs de bacteriile din tartru și placa bacteriană a slăbit suprafețele dentare prin demineralizare. Pacientul este instruit să nu bea și să nu mănânce 30 de minute de la aplicarea fluorului.

Asistentul igienist sau dentistul folosesc instrumente speciale pentru a îndepărta cu blândețe aceste depozite fără a leza dinții. Instrumentele care pot fi folosite în timpul curățării și modul în care acționează sunt descrise mai jos.

Cel mai utilizat este un instrument ultrasonic care folosește vibrații repetate pentru a desprinde bucăți mari de tartru. Acesta răspândește în timpul functionării o pânză de apă cu rol de răcire pentru a spăla reziduurile și a menține zona la o temperatură normală. Vârfurile instrumentului ultrasonic sunt curbe și rotunjite și se află întotdeauna în miscare în jurul dinților. În niciun caz nu sunt ascuțite atât timp cât scopul lor este de a desprinde tartrul și nu a-l tăia. Dacă senzațiile vibratorii sunt prea puternice puterea instrumentului poate fi ajustată corespunzator sau se poate modifica presiunea aplicată.

Dacă depozitele de tartru sunt mari și dure, detartrajul poate lua ceva timp, ca și cum s-ar încerca curățarea depozitelor arse de pe un aragaz care nu a fost curățat de mult timp. Astfel detartrajul curent poate dura mai mult decât cele viitoare, făcute la intervale regulate. Imaginați-vă o casă necuratată vreme de șase luni în comparație cu o curățare săptămânalaă. Curățarea la șase luni va lua mai mult decât cea saptamanală. Detartrajul regulat de intreținere ar trebui făcut la fiecare trei – sase luni.

Odata ce depozitele mari de tartru sunt îndepărtate, dentistul va folosi instrumente fine de mână (numite chiurete de detartraj) pentru a elimina depozitele cele mai mici și a netezi suprafața dintelui. Aceste instrumente sunt curbate intr-o formă care se potrivește cu curbura dintților. Ele permit indepărtarea celor mai mici depozite de tartru prin aplicarea unei presiuni usoare – moderate de raclare

Profilaxia dentară implică îndepărtarea depozitelor de placă bacteriană (un film subțire și aderent infestat bacterian) care s-a dezvoltat pe dinți în timp. Dinții dvs. sunt scăldați în mod continuu în salivă, care conține calciu și alte substanțe ce ajută la protecția și întărirea dinților. Deși acesta este un lucru bun, înseamnă de asemenea o tendință de dezvoltare a depozitelor minerale pe dinți. Această substanță cretoasă se va depune în cele din urmă precum calcarul într-o teavă sau în ceainic. În mod obișnuit substanța are culoarea dinților și poate fi considerată ca făcând parte din dinți, dar poate fi și colorată de la galben la maro și negru.

Dacă depunerea sau calcarul (tartrul, după cum o denumesc dentiștii) este lasată să se acumuleze pe dinți, vă genera condiții optime pentru proliferarea bacteriilor iîn apropierea gingiilor. Scopul curățării si lustruirii este în principal obținerea unor suprafețe dentare curate și netede astfel încât bacteriile să nu se poată lipi de ele, iar igiena regulată de acasă să devină eficientă în menținerea dinților curați.

După detartraj veți simți dinții netezi și curați și veți avea o senzație plăcută și confortabilă când îi veți atinge cu limba. Curățarea profesională a dinților este denumită profilaxie . Acesta este un cuvânt de origine grecească care înseamnă a preveni – în acest caz prevenirea bolilor parodontale

© 2022  HYPERCLINICA DentExcel. Toate drepturile rezervate.

×

 

Bună !

Faceți clic pe unul dintre contactele noastre de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp

× Cu ce va pot ajuta ?