Ce se intampla cand exista spatiu disponibil dar caninul nu erupe?
In cazurile in care caninul nu erupe spontan, ortodontul si chirurgul conlucreaza pentru a provoca eruptia sa. Fiecare caz este evaluat pe o baza individuala, dar tratamentul implica frecvent efortul combinat al ortodontului di chirurgului. In cel mai comun scenariu, ortodontul va plasa bracket-uri pe dinti (cel putin la arcada superioara). Se va deschide un spatiu care sa lase loc dintelui inclus sa fie mutat in pozitia sa normala pe arcada dentara. Daca un dinte de lapte inca nu a cazut, este lasat pe loc pana cand spatiul pentru canin este realizat. Odata spatiul obtinut, ortodontul va trimite pacientul la chirurg pentru a descoperi caninul si a fi ancorat cu bracket. (placuta ortodontica care se lipeste pe dinte)
Cu o procedura chirurgicala simpla in cabinetul chirurgical, gingia aflata deasupra dintelui inclus este ridicata pentru a expune dintele ascubs dedesubt. Daca mai exista dinte de lapte, va fi scos in acelasi timp. Odata dintele expus, chirurgul va lipi un bracket ortodontic pe el. Bracketul va avea atasat o ancora in miniatura de aur. Chirurgul va ghida ancora spre arcul ortodontic si o va atasa temporar. Uneori chirurgul va lasa dintele inclus expus complet neacoperit prin suturarea gingiei deasupra dintelui sau prin crearea unei ferestra in gingia care acopera dintele (in anumite cazuri localizate pe cerul gurii). De cele mai multe ori, gingia va fi reasezata pe pozitia sa initiala si suturata, doar ancora ramanand vizibila, iesind dintr-o mica gaura din gingie.
La scurt timp dupa operatie (1-14 zile) pacientul va fi vazut de ortodont. Se va atasa un inel de cauciuc pe ancora pentru a avea o forta usoara de eruptie si tractiune pe dintele inclus. Acesta este inceputul procesului de miscare a dintelui in pozitia sa normala pe arcada dentara. Este vorba de un proces lent, atent controlat care poate dura un an intreg. Retineti, scopul este eruptia dintelui inclus, nu extractia sa! Pe masura ce dintele este mutat pe arcada in pozitia finala, gingia din jur va fi evaluata pentru a avea asigurarea ca este suficient de puternica si sanatoasa pentru a rezista o viata la masticatie si periere dentara. In anumite circumstante, mai ales acelea cand dintele trebuie miscat o distanta lunga, poate fi nevoie de chirurgie gingivala minora pentru a adauga volum tesutului gingival din jurul dintelui relocat, astfel incat sa ramana sanatos in timpul functionarii normale. Veti primi explicatii detaliate daca aceasta situatie va este aplicabila.
Aceste principii de baza pot fi aplicate oricarui dinte inclus din gura. Nu este chiar neobisnuit ca ambii canini sa fie inclusi. In aceste cazuri, spatiul pe arcada dentara va fi preparat in ambele parti simultan. Cand ortodontul este gata, chirurgul va expune si va lipi bracket-uri pe ambii dinti in acelasi timp chirurgical, astfel incat pacientul sa se vindece o singura odata dupa operatie. Datorita faptului ca dintii anteriori (incisivi si canini) si premolarii sunt mai mici si au o singura radacina, sunt mai usor de adus pe arcada daca raman inclusi, in comparatie cu dintii posteriori (molari). Molarii sunt mult mai mari si au mai multe radacini, ceea ce ii face mai dificil de miscat. Manevrele ortodontice necesare manipularii unui molar inclus pot fi mult mai complicate datorita localizarii in partea din spate a arcadei dentare.
Studii recente sustin inceperea tratamentului la o varsta cat mai tanara, odata cu identificarea caninului inclus (sau a altui dinte inclus dar nu molarul de minte). Odata ce dentistul identifica o problema potentiala de eruptie, pacientul este trimis la ortodont pentru evaluare precoce. In anumite cazuri pacientul va fi consultat de un chirurg inainte de aplicarea bracket-urilor pe dinti. Cum s-a mentionat mai sus, chirurgului/dentistului i se va cere sa scoata dintii de lapte restanti si/sau anumiti dinti permanenti. El va scoate de asemenea orice dinte supranumerar sau cresteri osoase care blocheaza eruptia dintilor adulti in dezvoltare. In final, i se va cere sa expuna pur si simplu caninul inclus fara a atasa un bracket si o ancora. In realitate aceasta este o procedura mai usoara decat expunerea si atasarea unui bracket. Se va incuraja astfel desfasurarea unei eruptii inainte ca dintele sa fie inclus complet (blocat). In momentul in care pacientul are varsta potrivita pentru inceperea tratamentului ortodontic, caninul va fi erupt suficient incat sa permita ortodontului lipirea unui bracket si miscarea sa in pozitie fara a-i forta eruptia. Pe termen lung, aceasta salveaza timpul pacientului si micsoreaza durata tratamentului ortodontic (intotdeauna un avantaj pentru pacient!).