Ce este endodoția?
Endodontia, denumita si terapia de canal radicular, este specialitatea medicinii dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pulpei dentare bolnave.

„Tratamentul de canal poate salva dintele dvs. și preveni nevoia unui implant dentar sau a unei punți.”
Satisfacție client
Succes dentar
Referințe clienți

Pulpa este o cantitate mica de tesut moale in interiorul dintelui care contine vase de sange si nervi. In timpul dezvoltarii initiale a dintelui, pulpa este responsabila de formarea si cresterea partii dure a dintelui. Dupa ce coroana si radacina dintelui s-au maturizat, tesutul pulpar ramane prins in interiorul dintelui intr-un mic spatiu al canalului radicular.
In timpul vietii pulpa dentara se poate imbolnavi datorita unor cauze variate (carie, traume, obturatii (plombe) adanci sau mari, fisuri). Bacteriile care intra in pulpa o pot afecta sever. Pulpa inflamata poate cauza rapid durere si chiar infectie a tesuturilor inconjuratoare moi sau a osului. Simptomele infectiei pot fi identificate ca fiind umflaturi gingivale, sensibilitate la temperatura sau durere in dinte sau gingii. Fara tratament, infectia se dezvolta la varful radacinii, in interiorul osului, formand o colectie purulenta denumita abces. Eliminarea pulpei bolnave poate fi facuta in doua moduri: prin salvarea dintelui consecutiv tratamentului endodontic si prevenirea altei inflamatii sau infectii, sau prin extractia dintelui.
Tratamentul de canal poate fi foarte predictibil si se bucura de peste 95% rata de succes. Mentinerea si salvarea dintelui previne pierderea functiei (eficienta masticatorie), miscarea dintilor vecini si schimbarile nedorite de fizionomie.
Dupa un tratament endodontic reusit, dintele functioneaza normal.

Specialiști în salvarea dinților

Daca optati pentru tratamentul endodontic, clinica noastra va va oferi o sustinere si ingrijire deosebita. Inainte de tratament noi administram in mod obisnuit anestezic local care va asigura confortul Dvs. absolut in timpul eliminarii pulpei dentare bolnave. Vom curata apoi canalul riguros, ii vom da o forma regulata si vom sigila acest spatiu cu o obturatie de canal radicular. Aceasta procedura dureaza in mod uzual una sau doua ore. Daca dintele Dvs. nu poate fi propus pentru tratament endodontic sau sansele de succes sunt diminuate veti fi informat la momentul consultatiei sau cand o complicatie devine evidenta in timpul sau dupa tratament. Veti putea sa conduceti un autovehicul dupa tratament si probabil va veti simti confortabil intoarcandu-va la viata Dvs. normala.
De peste 10 ani, colegi dentisti au recomandat pacienti la clinica noastra cu o incredere care se bazeaza pe reputatia noastra in ceea ce priveste calitatile clinice si profesionalismul.

 

Vă rugăm
să serviti un mic dejun sau dejun complet înaintea progrămarii, după caz.

Dacă ati primit recomandarea de la medicul dvs. să folosiți premedicație antibiotică datorită prezenței prolapsului de valvă mitrală (PVM), suflului cardiac, unei proteze de șold, genunchi, cardiacă, sau dacă aveți leziuni cardiace valvulare de etiologie streptococică, vă rugăm să vă asigurați că vi s-a administrat antibioticul potrivit în ziua programării.
Daca puteți să luați ibuprofen (advil, Nurofen), acesta va reduce răspunsul inflamator când este administrat preoperator. Vă recomandăm 2 tablete (400 mg) cu 2-4 ore înainte de terapia endodontică.
Inainte de terapia endodontică

Tratamentul de canal este facut folosind anestezie locala. Nu exista restrictii dupa tratament in ceea ce priveste conducerea autovehiculelor sau intoarcerea la servici. Va rugam sa respectati toate prescriptiile medicamentoase pentru tensiune arteriala, diabet, probleme tiroidiene sau oricare alte afectiuni asa cum au fost recomandate de medicii Dvs. curanti. Daca aveti intrebari, va rugam contactati telefonic clinica inainte de programare.

ScreenHunter_810 Aug. 09 19.22
ScreenHunter_811 Aug. 09 20.30
04-350x350
laborator-tehnica-dentara-2-3
slide1-150x150
ScreenHunter_821 Aug. 10 10.27
ScreenHunter_820 Aug. 10 10.27
ScreenHunter_819 Aug. 10 10.27
ScreenHunter_818 Aug. 10 10.26
ScreenHunter_817 Aug. 10 10.26
ScreenHunter_822 Aug. 10 10.32

Ce se intamplă după tratament?

După ce tratamentul de canal a fost terminat, dintele dvs. are nevoie de o scurtă perioadă de vindecare după tratament urmată de o restaurare permanentă în câteva săptămâni.

Restaurarea definitivă este necesară pentru a proteja dintele dvs. împotriva unei reinfectări ulterioare.
Dintele dvs. și țesuturile gingivale din jur pot fi ușor sensibile câteva zile ca rezultat al manevrelor din timpul tratamentului și situației anterioare a dintelui. Aceasta sensibilitate este normală și nu constituie motiv de alarmă. Nu mestecați pe partea afectată până când terapia endodontică nu este finalizată și dintele dvs. este acoperit complet cu o restaurare de protecție. Puteți continua igiena dentară regulată. Eventualul disconfort poate fi diminuat luând ibuprofen (Nurofen, Advil), aspirina, acetaminofen (Tylenol) conform prescrierii.

NOTĂ: Consumul de alcool nu este recomandat în timpul administrării medicației de mai sus. Dacă apare un disconfort care nu poate fi controlat de medicație, sau dacă se dezvolta o umflatură, vă rugam contactați HYPERCLINICA DentExcel imediat. La telefonul clinicii se răspunde zi și noapte.
Complicațiile după tratamentul endodontic de rutină sau microchirurgical sunt rare.

Ce tehnologii sunt folosite?
Micromotor de Endodonție si ace rotative ProTaper
Apex Locator
Ultrasunete
Dezinfectare hidrodinamică

Micromotor de Endodonție si ace rotative ProTaper : vă curățăm și dăm volum canalelor minimalizând orice risc ulterior de infecție
Apex Locator : determinam exact lungimea canalelor si inregistram informatiile
Ultrasunete : instrumentele ultrasonice sunt valoroase pentru capacitatea de a elimina sau largi obstructiile care impiedica o terapie endodontica completa
Dezinfectare hidrodinamică : curațarea profundă a canalelor
Cât costă ?

Costul asociat cu aceasta procedura poate varia, depinzand de factori ca severitatea afectarii dintelui si care dinte este afectat. In general, tratamentul endodontic este mult mai putin costisitor decat extractia si inlocuirea cu un dinte artificial. De zece ori mai putin costisitor!

Retratarea endodontică
Cu o îngrijire potrivită, dintele dvs. care a suferit tratament endodontic va se va menține tot atât cât ceilalți dinți naturali.

Totusi, un dinte care a fost tratat poate sa nu se vindece sau durerea sa existe in continuare. Uneori, durerea apare dupa luni sau ani de la tratament. Daca se intampla acest lucru, este necesara retratarea endodontica.
Vindecarea incompleta poate fi cauzata de:
Canale curbe sau stramte care nu au fost tratate initial
Canale nedetectate in timpul tratamentului initial
Coroana sau restaurarea nu au fost plasate la timpul potrivit in urma tratamentului de canal
Coroana sau restaurarea nu au impiedicat saliva sa contamineze interiorul dintelui.
In anumite cazuri, noi probleme pot influenta un dinte tratat cu succes:
O noua carie poate expune materialul de obturatie de canal, cauzand infectie.
O obturatie fracturata sau larga sau coroana neadaptata pot expune dintele unei noi infectii.
Odata ce retratarea a fost aleasa ca solutie pentru problema Dvs., medicii vor redeschide dintele pentru a avea acces la materialul de obturatie de canal. Acest material va fi indepartat pentru a avea acces la canalul radicular. Medicii vor curata canalele si vor examina cu grija interiorul dintelui cu probleme. Odata curatate, canalele vor fi obturate si sigilate si o restaurare temporara va fi plasata in dinte.
Din acest moment, o noua programare, cat mai curand posibil, este necesara, pentru a avea o coroana noua sau restaurare permanenta pe dinte pentru a-i reda functionalitatea deplina.

Rezectia apicală (Chirurgia canalului radicular)
De ce am nevoie de chirurgie endodontică?
Ce este rezectia apicală?

În mod obișnuit, un tratament de canal este tot ceea ce este necesar pentru a salva de la extractie un dinte cu pulpa bolnava. Uneori acest tratament nechirurgical nu va fi suficient pentru vindecarea dintelui si medicul endodont va recomanda o procedura chirurgicala. Chirurgia endodontica este folosita pentru identificarea fracturilor sau canalelor ascunse care nu apar radiografic dar provoaca in continuare durere in dinte. Cu aceasta procedura se trateaza de altfel si suprafetele radiculare afectate sau osul inconjurator. Cea mai comuna procedura chirurgicala folosita pentru salvarea unui dinte afectat este rezectia apicala sau eliminarea varfului radacinii.

Ce este rezectia apicală?

Imaginea din stanga si filmul video prezinta aceasta procedura simplă. Se face o incizie in tesutul gingival pentru a expune osul si tesutul inflamat inconjurator. Tesutul afectat este eliminat impreuna cu varful radacinii dintelui. Se plaseaza obturatie a radacinii pentru a preveni reinfectia sa si gingia este suturata. Osul se va vindeca natural in jurul radacinii in cateva luni iar dintele va fi complet recuperat funtional.
In urma acestei proceduri poate apare disconfort sau o umflatura usoara in timpul vindecarii inciziei. Acest lucru este normal pentru orice procedura chirurgicala. Pentru a diminua acest disconfort vi se va recomanda o medicatie potrivita. Daca aveti dureri care nu raspund la medicatie, va rugam sunati la clinica.

Dinți fisurați

Dintii fisurati prezinta simptome diverse, incluzand durere la masticatie, sensibilitate termica, si chiar aparitia durerii la eliberarea presiunii masticatorii. Este de asemenea comun ca durerea sa apara si sa dispara rapid, facand dificila diagnosticarea cauzei disconfortului.
Masticatia poate cauza miscarea fragmentelor fisurate ale dintelui, iar pulpa din dinte este iritata. In acelasi timp, cand presiunea masticatorie este eliberata, fisura se poate inchide rapid, avand ca rezultat o durere ascutita. In cele din urma, pulpa va fi afectata iar dintele va durea puternic, chiar si cand nu mestecati. Este posibil ca fisurile sa conduca la infectarea tesutului pulpar, iar infectia se poate extinde la osul si gingia ce inconjura dintele.

Dinți fisurați

Dintii fisurati prezinta simptome diverse, incluzand durere la masticatie, sensibilitate termica, si chiar aparitia durerii la eliberarea presiunii masticatorii. Este de asemenea comun ca durerea sa apara si sa dispara rapid, facand dificila diagnosticarea cauzei disconfortului.
Masticatia poate cauza miscarea fragmentelor fisurate ale dintelui, iar pulpa din dinte este iritata. In acelasi timp, cand presiunea masticatorie este eliberata, fisura se poate inchide rapid, avand ca rezultat o durere ascutita. In cele din urma, pulpa va fi afectata iar dintele va durea puternic, chiar si cand nu mestecati. Este posibil ca fisurile sa conduca la infectarea tesutului pulpar, iar infectia se poate extinde la osul si gingia ce inconjura dintele.

Fisuri de smalț

Acestea sunt mici fisuri care afecteaza doar suprafata externa a smaltului dintelui. Aceste fisuri sunt mai comune adultilor. Fisurile sunt superficiale si nu prezinta in mod obisnuit motive de ingrijorare.

Cuspid fracturat

Cand un cuspid este slabit se poate fracura. Cuspidul se poate rupe sau sa fie eliminat de medicul dentist. Un cuspid fracturat afecteaza pulpa foarte rar, astfel incat tratamentul de canal nu este necesar. Dentistul va restaura dintele, de obicei, cu o coroana.

Dinte fisurat

Acest tip de fisura se intinde de la suprafata masticatorie a dintelui si migreaza vertical spre radacina. In anumite cazuri, fisura se poate extinde sub linia gingivala. Este posibil ca fisura sa se prelungeasca spre radacina. Afectarea pulpei este obisnuita. In acest caz tratamentul de canal este necesar in mod curent. Situatia dinte fisurat care nu este tratat se va agrava, ducand la pierderea dintelui. Ca urmare, decelarea timpurie este esentiala.

Dinte spart

Un dinte spart este de obicei rezultatul unui dinte fisurat netratat. Poate fi identificat ca avand o fisura cu 2 segmente distincte. Acest dinte nu poate fi salvat niciodata intact. Totusi, pozitia si extinderea segmentelor va determina daca vreo parte a dintelui poate fi salvata. Uneori, cu tratament endodontic si restaurare se poate salva o parte a dintelui.

Fractura radiculară verticală

O fractura verticala radiculara incepe la nivelul radacinii si se extinde spre suprafata masticatorie. Din nefericire, exista simptome minime ce pot fi neobservate. Tratamentul
Implica chirurgie endodontica daca o parte a dintelui poate fi salvata prin extragerea radacinii fracturate. Altfel, dintele va trebui sa fie extras.

Leziuni traumatice

Dinte luxat/dislocat


Traumatismele gurii pot provoca impingerea dintilor in alveole. Dentistul Dvs. poate repozitiona si stabiliza dintele. Tratamentul de canal este inceput de regula la cateva saptamani de la traumatism si o medicatie, cum ar fi hidroxidul de calciu, va fi introdusa in dinte. In final, o obturatie de canal permanenta va fi aplicata.
Uneori dintele poate fi impins partial in afara alveolei. Din nou, dentistul Dvs. poate repozitiona si stabiliza dintele. Daca pulpa ramane sanatoasa, nu este nevoie de alt tratament. Totusi, daca pulpa este afectata sau infectata, tratamentul de canal este necesar.

Dinte avulsionat

Daca un traumatism provoaca iesirea completa a dintelui din gura, este important sa primiti tratament imediat! Daca acest lucru vi se intampla, mentineti dintele umed. Daca este posibil, puneti-l imediat in alveola. Un dinte poate fi salvat daca ramane umed. Puteti chiar sa puneti dintele in lapte sau intr-un pahar cu apa cu putina sare. Endodontul Dvs. poate incepe tratamentul de canal in functie de stadiul dezvoltarii radacinii. Timpul cat dintele a stat in afara gurii si modul in care a fost dintele pastrat influenteaza decisiv tipul de tratament primit.

Sunați-ne acum
+40 237 224 737
+40 734 224 737

Sunați-ne acum
+40 237 224 737

© 2022  HYPERCLINICA DentExcel. Toate drepturile rezervate.

EnglishFrenchItalianRomanianSpanish
×

 

Bună !

Faceți clic pe unul dintre contactele noastre de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp

× Cu ce va pot ajuta ?